Gratis* bezorging vanaf € 49,-
Klantbeoordeling van 9.3 / 10
Deskundig & professioneel advies
WebwinkelkeurOfferte aanvragen
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Gratis* bezorging vanaf € 49,-
    Klantbeoordeling van 9.3 / 10
    Deskundig & professioneel advies

    Door Jeroen, 29 oktober 2024

    Wat is de juiste aarde voor in een plantenbak?

    Het kiezen van de juiste aarde of substraat voor in uw plantenbak is essentieel voor een goede evenwichtige groei van de planten. Of u nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, keuze van het juiste substraat kan het verschil maken tussen een bloeiende en gezonde plantenbak en een plantenbak die maar niet tot leven komt.

    In deze blog leggen leggen we uit welke aarde het beste is voor verschillende planten en toepassingen, waar u op moet letten bij de aanschaf en hoe u uw planten het beste kunt laten groeien.

    1. Waarom is de juiste aarde belangrijk?

    Planten hebben, net als wij, voedingsstoffen, lucht en water nodig voor een goede groei en om gezond te blijven. De aarde in de bloembak moet alles bieden wat de plant nodig heeft. Een juiste keuze van aarde of substraat zorg niet alleen voor sterke wortels en voldoende voedingsstoffen maar ook voor een goede afwatering en vochthuishouding.

    Het gebruik van willekeurige aarde in uw plantenbak voor buiten kan er toe leiden dat de plant niet genoeg voedingsstoffen krijgt of te veel water vasthoudt, wat wortelrot kan veroorzaken. Iedere plant heeft zijn eigen behoeften, een olijfboom in een plantenbak vraagt om een andere grond dat bijv. een bamboe of lavendel. 

    2. De basis: potgrond, tuinaarde of een speciaal substraat

    Voor plantenbakken zijn er een drietal hoofdtypen aarde die veel gebruikt worden, elk met hun eigen specifieke toepassing.

    potgrond

    Potgrond is meestal de beste keuze voor in een plantenbak. Het is een samenstelling van organische materialen zoals veen, kokos en compost en meststoffen. Potgrond is luchtig, houdt voldoende water vast maar voert overtollig water gemakkelijk af. Het bevat ook voedingsstoffen voor de eerste maanden. Voor de meeste plantenbakken is een universele potgrond een goede optie.

    Tuinaarde 

    (bemeste) tuinaarde is doorgaans zwaarder en compacter dan potgrond. Hierdoor is het niet geschikt voor alle planten en plantenbakken. Het bevat vaak minder voedingsstoffen en het houdt meer water vast. Tuinaarde met een luchtige structuur zoals zandgrond wordt voornamelijk toegepast in grote verhoogde plantenbakken zonder bodem. Hierin staan vaak bomen of grotere struiken, die een stevige bodem vereisen. In plantenbakken met een bodem is tuinaarde niet aan te raden i.v.m. het gewicht.

    Speciale substraten

    Voor specifieke plantensoorten, zoals bijv. olijfbomen, mediterrane planten of orchideeën, bestaan er speciale grondmengsels. Deze zijn speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de unieke behoeften van de plant. Vaak gaat het om mengsels met een verbeterde vochthuishouding, specifieke pH waarde of voedingstoffen. Er bestaan ook substraten voor daktuintoepassingen, vaak voorzien van lava. Deze zijn minder geschikt voor in bakken met bodem omwille van het hogere gewicht.

    Kies goede potgrond voor in uw plantenbakken

    Gebruik altijd aarde of potgrond van goede kwaliteit, dit zorgt voor betere groei en vochthuishouding

     

    3. Aarde aanpassen aan behoeften van uw planten

    Soms kan het nodig zijn om uw eigen mengsel te maken, afhankelijk van de planten en de omstandigheden;

    Drainage
    Een goede afwatering van de plantenbak is cruciaal. Voeg bijvoorbeeld perliet, hydrokorrels of grof zand toe. Dit verbetert de afwatering en vochthuishouding. 

    Voedingsstoffen
    De meeste potgronden bevatten voedingsstoffen voor de eerste maanden. Daarna is het nodig om de voedingsstoffen aan te vullen. Hiervoor worden langzaam werkende meststoffen gebruikt, afgestemd op de behoefte van uw planten.

    pH-waarde
    Soms kan het nodig zijn om de pH waarde te verhogen of te verlagen voor sommige planten, denk hierbij aan sommige heidesoorten of azalea's. Toevoegingen zoals kalk, molmmest of turf worden hiervoor veel gebruikt. 

     

    Vultip? Voor meeste planten(bakken) is een laag hydrokorrels, geotextiel en een goede universele potgrond de ideale vulling. 

     

    4. Onderhoud

    Aarde in plantenbakken moet regelmatig worden opgefrist. Doordat het veel organisch materiaal bevat zal het, door vertering, inklinken. Het is dus zaak om dit regelmatig aan te vullen met verse aarde of substraat. Zo zorgt u ook voor aanvoer van nieuwe voedingsstoffen. Daarnaast is toevoegen van compost of organisch mest ook een goede optie.

    Het kiezen van de juiste aarde om uw plantenbak te vullen is geen moeilijke taak maar wel belangrijk. Het zorgt er voor dat uw planten de beste kans hebben op een gezonde groei en een mooie bloei. 

     

    Laat een reactie achter

    * Verplichte velden