Gratis* bezorging vanaf € 49,-
Klantbeoordeling van 9.3 / 10
Deskundig & professioneel advies
WebwinkelkeurOfferte aanvragen
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Gratis* bezorging vanaf € 49,-
    Klantbeoordeling van 9.3 / 10
    Deskundig & professioneel advies

    Door Jeroen, 28 juni 2024

    Veelgestelde vragen over kantopsluiting

    Kantopsluiting ofwel borderranden spelen een grote rol bij het maken van een strakke en opgeruimde tuin. Ze helpen bij het scheiden van gazons en plantvakken, houden grindpaden op hun plaats, en kunnen zelfs worden gebruikt om hoogteverschillen te realiseren. In deze blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over borderranden, met een focus op cortenstaal, verzinkt staal en kunststof kantopsluitingen.

    1. Waarvoor kan ik kantopsluiting allemaal gebruiken?

    Kantopsluiting kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt in de tuin. Het belangrijkste gebruik is het scheiden van gazons en plantvakken om te voorkomen dat gras en onkruid zich verspreiden. Daarnaast kunnen ze helpen bij het afbakenen van paden, wat bijdraagt aan een opgeruimde uitstraling van de tuin. Kantopsluitingen zijn bijzonder geschikt voor deze toepassingen vanwege hun duurzaamheid en strakke, moderne uitstraling. Door hun flexibiliteit zijn ze ideaal voor het maken van golvende en organische vormen in uw tuin. Een ander gebruik van kantopsluiting is het creëren van niveauverschillen en verhoogde plantvakken.

    2. Wat zijn de beste borderranden voor een kindvriendelijke tuin?

    Voor een kindvriendelijke tuin is veiligheid een belangrijke overweging. Kunststof kantopsluitingen zijn een uitstekende keuze omdat ze flexibel, zacht en zonder scherpe randen zijn. Dit maakt ze veilig voor kinderen om rond te spelen. Daarnaast zijn ze weerbestendig en onderhoudsarm, wat ze een praktische keuze maakt voor drukke gezinnen.

    Cortenstaal en verzinkt staal kunnen ook worden gebruikt, mits ze goed worden afgewerkt en geplaatst zodat er geen scherpe randen zijn die kinderen kunnen verwonden. Kies bij de aanschaf daarom voor een geplette bovenrand, deze heeft geen scherpe kanten.

    3. Kan ik kantopsluiting gemakkelijk zelf plaatsen?

    Het plaatsen van kantopsluiting kan een doe-het-zelf project zijn, vooral als u kiest voor kunststof die relatief licht en gemakkelijk te hanteren zijn. Ook het inkorten is gemakkelijk met een handzaag.

    Voor cortenstaal kantopsluitingen, die zwaarder kunnen zijn, is het nog steeds mogelijk om ze zelf te installeren, maar het kan handig zijn om hulp te hebben vanwege hun gewicht en de precisie die nodig is om ze correct te plaatsen. Boren en inkorten doet u met een boormachine en een slijpmachine.

    4. Hoe diep moet ik kantopsluiting ingraven?

    De diepte van de kantopsluiting is afhankelijk van het type en het doel ervan. Als u de kantopsluiting gebruikt als afboording langs een gazon of grindpad, dan wordt de bovenzijde meestal gelijk met of enkele centimeters boven het maaiveld gehouden. Bij deze toepassing is de meest gebruikte hoogte van de rand 10 cm.
    Als u de randen wilt gebruiken voor een verhoogd plantvak dan is de stelregel dat er 1/3 deel onder de grond komt en 2/3 boven de grond (zichtkant)

    toepassing van kantopsluiting als afboording grindpad en verhoogd plantvak

    5. Kan ik kantopsluiting gebruiken om verhoogde plantbakken te maken?

    Ja, het is zeer geschikt voor het creëren van hoogteverschillen in de tuin, tot een hoogte van ca. 30 cm. cortenstaal en verzinkte kantopsluitingen zijn bijzonder effectief voor het maken van verhoogde plantvakken vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Ze kunnen eenvoudig worden gebruikt om hoogteverschillen te ondersteunen en een moderne, industriële uitstraling aan de tuin te geven.

    Met de kunststof randen kunt u ook hoogteverschillen maken maar minder hoog, maximaal 20 cm. Bij zowel staal als kunststof is het belangrijk dat u voldoende lange piketten gebruikt om de krachten op te vangen.

    Wist u dat? U de kunststof randen ook kunt gebruiken voor het maken van een organische gevormde vijverrand.


    Kantopsluiting en borderranden zijn onmisbaar voor het creëren van een strakke, opgeruimde en aantrekkelijke tuin. Of u nu zelf aan de slag gaat of een professional inschakelt, met de juiste kantopsluiting geniet u van een tuin die zowel functioneel als stijlvol is.

    Laat een reactie achter

    * Verplichte velden