Onderhoud van bloembakken: Tips voor gezonde buitenplanten
Bloembakken kunnen een mooie toevoeging zijn aan uw tuin, balkon of terras. Om de buitenplanten zoals bomen, struiken en grassen het hele jaar door gezond te houden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips en trucs om te helpen bij het verzorgen van uw planten in bloembakken.
De juiste potgrond kiezen
Een goede potgrond is essentieel voor gezonde planten. Gebruik speciale potgrond geschikt voor plantenbakken, die beter draineert en voedingsstoffen langer vasthoudt dan gewone tuingrond. Door hydrokorrels of een laag grind toe te voegen, kunt u de drainage verbeteren en voorkomen dat de wortels gaan rotten. Het juist vullen van de bloembak is dus belangrijk voor een goede groei van de planten.
Bloembakken water geven: hoeveel en hoe vaak?
Water geven is een van de belangrijkste aspecten bij de verzorging van uw planten. Te veel water kan net zo schadelijk zijn als te weinig. Voel met uw vinger of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt voordat u opnieuw water geeft. Zorg er ook voor dat bloembakken drainagegaten hebben om overtollig water af te voeren, en geef regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes. Probeer te vermijden om te vaak kleine beetjes te geven, omdat dit oppervlakkige wortelgroei kan veroorzaken. De hoeveelheid water(giften) is uiteraard ook afhankelijk van de planten in de bloembak. De kleine boom of struik vraagt meer water dan bijv. siergrassen. Lees hier meer handige tips over het watergeven van bloembakken
Kiest u liever voor gemak? Dan is een plantenbak met automatische druppelberegening een goede oplossing. Voorzie deze van een timer en uw planten hebben nooit meer dorst.
Bemesten voor gezonde groei
Planten in bloembakken gebruiken snel de voedingsstoffen uit de potgrond, daarom is regelmatig bemesten belangrijk. Gebruik een gebalanceerde, vloeibare meststof of slow-release korrels speciaal voor buitenplanten. Wees voorzichtig met de dosering, want te veel meststof kan de wortels verbranden.
Bescherming tegen ziekten en plagen
Planten in bloembakken zijn gevoeliger voor verschillende ziekten en plagen. Inspecteer de planten regelmatig op tekenen van problemen, zoals verkleurde bladeren, gaatjes in de bladeren of een plakkerige substantie op de plant. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om de luchtcirculatie te verbeteren en schimmelziekten te voorkomen. Gebruik bij voorkeur natuurlijke bestrijdingsmiddelen om plagen te bestrijden.
Nog enkele praktische tips:
- Mulch of Franse boomschors toevoegen: Breng een laag boomschors aan bovenop de potgrond om vocht vast te houden en de groei van onkruid te verminderen.
- Controleer op goede drainage: Controleer regelmatig of de drainagegaten niet verstopt zijn om waterophoping en wortelrot te voorkomen.
- Plantenvoeding aanpassen aan seizoen: Pas de hoeveelheid en het type meststof aan op de seizoenen. Gebruik bijvoorbeeld minder meststof in de winter.
- Beperk 's-avonds water geven: Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelgroei te voorkomen die kan ontstaan door vochtige omstandigheden in de nacht
Snoeien
Snoeien helpt bij het behouden van een mooie vorm en stimuleert nieuwe groei. Verwijder ook dode, zieke of beschadigde delen van de plant om verspreiding van ziekten te voorkomen en nieuwe groei aan te moedigen. Knip uitgebloeide bloemen weg om de herbloei te bevorderen en te voorkomen dat de plant energie verspilt aan het produceren van zaad.
Voorbereiden op de winter
Om ervoor te zorgen dat de planten de winter overleven, zijn er enkele voorbereidingen nodig. Kies voor winterharde planten die bestand zijn tegen kou als u van plan bent ze buiten te laten staan. Wikkel bij vorstgevoelige planten de bloembak in met bubbeltjesplastic of vliesdoek om de wortels te beschermen tegen vrieskou, en verplaats kwetsbare planten naar een beschutte plek. Geef minder water tijdens de wintermaanden, omdat de planten dan in rust zijn en minder vocht nodig hebben.
Wist u dat? Wij de plantbakken ook kunnen plaatsen incl. beplanting, verlichting en eventueel beregening.
Wanneer is verpotten nodig?
Planten groeien en soms hebben ze meer ruimte nodig. Verpotten kan noodzakelijk zijn als de wortels uit de drainagegaten groeien of een dichte kluwen vormen. Kies een iets grotere bloembak (25-30% groter dan de kluit) en gebruik verse potgrond om de plant nieuwe voedingsstoffen te geven.
Door deze tips en trucs te volgen, kunt u ervoor zorgen dat de buitenplanten gezond en vitaal blijven. Met een beetje aandacht en zorg kunt u het hele jaar door genieten van een prachtige tuin, balkon of dakterras vol levendige planten.