Hoe kies je het juiste tuinhuis?
Een tuinhuis of blokhut aanschaffen is een grote stap, het is dus belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Verdiep u goed voor u kiest voor een tuinhuis. In deze blog hopen we op weg te helpen bij het kopen van een tuinhuis. Een tuinhuis is vaak één van de grootste investeringen in uw tuinhuis, of het gaat om een poolhouse, simpele tuinberging of een overkapping. Er zijn een aantal factoren waar u op moet letten bij de aanschaf hiervan.
1. Waar gaat het tuinhuis voor dienen?
Een tuinhuis kan verschillende functies hebben; Wilt u extra opbergruimte voor de tuinstoelen en fietsen of is het eerder een ruimte voor uw lounge- of werkplek. Hier maakt u dus de keuze voor de vorm en grootte.
Een tuinberging is vaak geheel gesloten met misschien een enkel raam en deur, terwijl een lounge of werkruimte juist veel licht vraagt. Hier zien we dan vaak veel raampartijen of glazen (schuif)wanden. De grootte van de opbergruimte is afhankelijk van de hoeveelheid spullen die u wilt opbergen. Maak vooraf een inventarisatie / plan waarop u aangeeft wat en hoe het gaat opbergen. Zo komt u tot de ideale afmeting.
Werkruimte of loungeplek
Een werk- of lounge plek vraagt ook veel ruimte; zorg dat u gemakkelijk rond de meubels kunt lopen. Heeft u al een loungeset? Meet deze dan eens op om te zien ruimte u daadwerkelijk nodig heeft. Niets zo vervelend als een te krappe of volgestouwde ruimte. Let bij de aanschaf van een tuinhuis voor uw lounge of werkplek op voldoende lichtinval, het open karakter en contact met de tuin. Vaak zien we hier ook combinaties van tuinhuis met een overkapping.
Uiteraard is de beschikbare ruimte en positie in de tuin ook een belangrijke factor bij het bepalen van de grootte. Let hierbij o.a. op de afstand tot erfgrens, maximale te bebouwen oppervlakte en formaat van de tuin.
2. De stijl; modern en strak of juiste stoer en rustiek
Door zijn formaat is een blokhut of tuinhuis vaak beeldbepalend in uw tuin. Kies daarom voor een model die perfect aansluit bij de stijl en sfeer van uw tuin(ontwerp). Heeft u een strakke tuin dan is modern tuinhuis passend. Een modern tuinhuis heeft vaak een rechte vormgeving i.c.m. plat dak. De gevelkleding is vaak in hout, zoals verticale sponning of triple rhombus planken. Dit geeft die design en rustige uitstraling.
Een stoere en rustieke look is vaak met een frame van grove eiken of douglas balken samen met bijvoorbeeld zweeds rabat planken.
Blokhut of tuinhuis
Wat is nu eigenlijk het tussen een blokhut en tuinhuis? Het grote verschil is voornamelijk de wijze van constructie. Een blokhut (stapelbouw) wordt gemaakt van op elkaar gestapelde planken / profielen. Een tuinhuis (systeembouw) bestaat uit een houten draagconstructie waarop gevelbekleding / planken wordt bevestigd.
3. Materiaal
Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in vele materialen. Hoewel hout vaak de voorkeur heeft. Het is gemakkelijk te bewerken en is duurzaam. Naast hout komen we ook steeds vaker tuinhuizen van staal of aluminium tegen. Houten tuinhuizen; Er verschillende houtsoorten geschikt voor het maken van uw tuinhuis, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Vurenhout of grenen
Dit wordt vaak toegepast in de goedkopere tuinhuizen; het is budgetvriendelijk maar vraagt wel om een behandeling zoals coaten of impregneren voor buitentoepassing. Daarnaast is er regelmatig terugkerend onderhoud nodig.
Eikenhout
Eiken tuinhuizen hebben stoere uitstraling. Eikenhout is sterk, duurzaam en gemakkelijk te verwerken. Het grootste nadeel van eikenhout is de aanschafprijs.
Douglas
Een veelgebruikte houtsoort in de tuin, tuinhuizen en schuttingen etc. Het grote voordeel is zeker de aanschafprijs t.o.v. bijv. eiken. Het is eenvoudig machinaal te verwerken en geeft een mooi grijsverkleuring. Het is beter bestand tegen schimmels dan vuren of grenenhout.
Voor een lange levensduur is behandeling zoals coaten of impregneren wel aan te raden.
Hardhout
Er bestaan vele soorten (tropisch)hardhout. Door hoge duurzaamheidklasse is het onbehandeld buiten toe te passen. Uiteindelijk zal het mooi grijs verkleuren. De hogere aanschafprijs is, samen met de moeilijkere bewerkbaarheid het nadeel van hardhout.
Thermisch gemodificeerd hout
Door de thermische behandeling is de leverduur aanzienlijk verlengd. Het is ook stabiel en zal weinig werken. Voor thermisch gemodificeerd hout kunnen diverse houtsoorten gebruikt, zoals bijv. vuren of ayous. Ook deze houtsoort zal fraai vergrijzen. Het nadeel is dat het bij bewerking wat sneller zal splijten.
4. Budget
Het beschikbare budget is een bepalend factor bij het kiezen van een tuinhuis. Naast het tuinhuis zijn er bijkomende kosten zoals de fundering / vloer, stroom en verlichting.
5. Onderhoud
Het toekomstig onderhoud is ook iets om rekening mee te houden. Het materiaal van het tuinhuis zal onderhouden moeten worden. Het ene materiaal zal meer onderhoud dan de andere. Vurenhout zal regelmatig geschilderd moeten worden terwijl thermisch gemodificeerd hout nauwelijks werk vraagt.
Tuinhuis bestellen?
Heeft u interesse in onze tuinhuizen? Neem dan zeker even contact met ons op. Wij staan u graag te woord en bespreken de mogelijkheden.